Consumul cronic excesiv de bautura sau alcoolismul

  Alcoolicii sunt persoane care au probleme legate de consumul de alcool, in sensul ca nu pot controla cantitatea folosita si nu se pot limita la dozele considerate moderate. Nimeni nu stie de ce anumiti indivizi sunt capabili sa bea un pahar de alcool pe zi, pe luna sau pe an fara ca acest lucru sa le afecteze viata, in timp ce altii devin dependenti si nu pot trai fara acest element.  In trecut se credea ca alcoolismul este ereditar, ca tine de vointa sau de obiceiurile si educatia defectuoase, insa ultimele cercetari au adus alte explicatii.

Neuropeptidul Y este o substanta in mod normal in organism si al carei nivel este invers proportional cu nevoia de alcool a unei persoane. Prin urmare, cei cu secretie scazuta de NPY sunt mai putin sensibili la efectele alcoolului, ceea ce il determina, probabil, sa bea in exces, pentru a obtine starea de bine indusa de alcool.

Mostenirea genetica si experientele din copilarie predispun la alcoolism, insa de cele mai multe ori boala evolueaza progresiv si lent, de la stadiu de socializare banala, la consumul regulat pentru a ajunge in final la dependenta.

Consumul cronic de alcool are un impact negativ major fizic si psihic asupra persoanei cu consecinte grave socio-economice. Alcoolicii sunt predispusi schimbarilor bruste de dispozitie (de la manifestari violente pana la depresie si suicid) si au o speranta de viata redusa din cauza riscului crescut de afectiuni grave (cancer, ciroza).

Pe termen scurt, alcoolismul nu are consecinte de o asemenea gravitate, cel mai rapid aparand carentele nutritionale care pot merge pana la malnutritie. Acest lucru nu se datoreaza exclusiv alimentatiei dezechilibrate sau inocuirii mancarii cu bautura, ci si faptul ca alcoolul modifica in rau digestia si metabolismul majoritatii nutrientilor.

Semnale de alarma care tradeaza pierderea controlului la cei ce consuma alcool

  • beau ca sa se simta mai bine si sa uite de necazuri si griji;
  • au nevoie de doze din ce in ce mai mari pentru acelasi efect;
  • beau pe ascuns sau preferea sa bea singuri;
  • indeparteaza mahmureala cu ajutorul altui pahar de alcool;
  • neglijeaza frecvent mesele, insa nu uita sa bea;
  • au o dispozitie imprevizibila, genereaza frecvent conflictele socio-familiale;
  • nu se pot abtine de la consumul de alcool.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *