Ai intalnit vreodata pe cineva care parea ca le stie pe toate? Pot raspunde la intrebari din orice domeniu si in orice situatie. Inteleg imaginea de ansamblu si pot explica pe scurt sau detaliat cand si de ce se intampla anumite lucruri?
De cele mai multe ori, astfel de persoane fac o impresie foarte buna si o duc foarte bine din punct de vedere profesional, dar si in vietile lor private. Progreseaza constant si exceleaza in fiecare zi in tot ceea ce fac.
Cum poti sa le stii si tu pe toate?
- Citesc foarte mult – astfel de oameni sunt in misiunea de a citi fiecare carte care s-a scris sub soare, citesc despre orice. Citesc carti de SF, manuale pana si carti de afaceri si de dragoste. Cititul ajuta creierul sa inteleaga si sa proceseze mai mult si mai usor informatia. De asemenea acest obicei nu numai ca provoaca creierul de treaca de “status quo”, dar stimuleaza si memoria.
- Sunt curiosi despre alti oameni – Dale Carnegie sustinea ca iti poti face mai multi prieteni daca esti interesat de alte persoane. Cand asculti experientele altor oameni, acest lucru poate sa iti deschida ochii despre viata ta. Cel mai bine este sa ii asculti pe cei care au opinii diferite fata de ale tale. De cele mai multe ori oamenii ii desconsidera pe cei care vad viata altfel de cum o vad ei, insa ar putea fi una dintre cele mai eficace moduri de a invata.
- Ii invata pe ceilalti – nu e vorba de a te califica ca profesor sau sa devii profesor universitar, ci de a gasi oportunitatea de a informa pe altii. Fie ca ei sunt cei care explica problemele dificile intr-un grup de studiu sau cei care pregatesc oamenii la locul de munca, astfel de oameni simt nevoia de a da informatia mai departe, fiindca nu exista un mod mai frumos si mai bun de a descoperi limitele cunostintelor tale decat prin predare sau pregatire. Un mod bun pentru a detine aceasta abilitate ar fi sa fii voluntar, sa predai sau sa pregatesti/instruiesti pe cineva.