Acoperaminte bisericesti de sarbatori

acoperamant

Biserica reprezinta locul sfant unde credinciosii intra in comuniune cu divinitatea, unde acestia isi regasesc pacea interioara, este un loc de o importanta deosebita in care o persoana isi gaseste linistea si unde spiritul este rupt de rutina zilnica.

Nu numai sentimentul de liniste spirituala este insa ceea ce atrage credinciosii, desi unii ar putea crede ca partea estetica este mai putin importanta cand vine vorba de credinta. Cu toate acestea, diversele stiluri arhitectonice, picturile murale interioare si exterioare si simplele acoperaminte biserica sunt cele ce atrag mai mult – cel putin pe parte turistica – credinciosii.

Daca in perioadele normale de pe timpul anului acoperamintele biserica si decoratiunile raman neschimbate, cu ocazia sarbatorilor de iarna biserica este infrumusetata, lacasului de cult fiindu-i conferit un stil aparte si o diversitate. Acoperamintele bisericesti sunt cele care fac diferenta, de la sfanta masa din altar, la acoperamintele icoanelor, acoperamintele Sfintelor Vase si ale altor piese importante din cadrul bisericii. De obicei materialul este unul similar cu cel din care este realizat felonul, cu broderii diverse, pentru slujbele zilnice sau pentru ocazii speciale. In mod generic, aceste acoperaminte poarta simbolistica scutecelor folosite la nasterea Mantuitorului Hristos sau a giulgiului in care a fost invelit la inmormantarea Sa.

Tematica imprimeurilor si broderiilor acoperamintelor bisericesti difera, intrucat bisericile au cate un hram, poarta numele unui sfant, astfel tematica va tine cont si de acest aspect specific. Spre exemplu, in Biserica Ortodoxa Romana sunt folosite trei tipuri de acoperaminte pentru Sfintele Vase: cel pentru Sfantul Disc, cel pentru Sfantul Potir si cel pentru acoperirea ambelor Sfinte Vase, in momentul savarsirii Liturghiei. Realizate din acelasi material din care se confectioneaza si vesmintele liturgice, acoperamintele au o dubla semnificatie: atat de acoperamant si impodobire a Darurilor, dar si rolul util de prevenire a pierderii sau caderii Darurilor.

Broderiile de pe acoperaminte, dupa cum am spus, pot fi personalizate cu motive sfinte, cel putin cu semnul Sfintei Cruci, putand fi si personalizate cu motive speciale pentru sarbatori, respectiv cu icoana lui Iisus, a sfantului a carui hram il poarta biserica sau diverse modele si motive. Printre cele mai utilizate se numara broderiile ce reprezinta spice de grau impletite cu vita de vie – semnificatia acestora fiind bogatia pamantului, dar si prima minune infaptuita de Mantuitor – transformarea apei in vin.

Cu ocazia sarbatorilor pascale sau de iarna, biserica se invesmanteaza cu acoperaminte noi, de la cele din Sfantul Altar, Sfanta Masa, dvera, iconostas, tetrapod, la acoperaminte pentru icoane, cu broderii cu icoane, cruci si simboluri specifice hramului ce il poarta biserica, pentru a se crea acea atmosfera in care credinciosii se vor simti in deplina comuniune cu divinitatea.

 

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.