Aditivi pentru uleiul de motor

Aditivi motor

Aditivi motorUleiul de motor are doua scopuri principale : de a lubrifia partile in miscare din motor ce minimizeaza frictiunea si de a proteja suprafetele metalice de procesul numit coroziunea, cunoscut ca si rugina. Este rar, totusi, ca uleiul de motor sa poata face aceste lucruri fara aditia unor chimicale in plus si cel mai important dintr-un aditiv motor, este imbunatatirea indicelui de vascozitate.

Vascozitatea uleiului este mai mult sau mai putin echivalenta cu grosimea sa, bunavointa sa de a curge liber prin motor si captuseste toate partile care au nevoie de acest lucru. Uleiul cu o vascozitate prea mare se va impotrivi sa curga si va lipi lucrarile; uleiul cu o vascozitate prea mica va curge prin motor ca apa, nelipindu-se destul de mult pentru a-si face treaba. Mai mult decat atat, vascozitatea uleiului se schimba cu temperatura, devenind mai vascos cand este frig si mai putin vascos cand este cald, asa ca vascozitatea poate fi afectata atat de vreme, cat si de temperatura motorului tau.

Tendinta vascozitatii uleiului de a se schimba cu temperatura se numeste indici de vascozitate si imbunatatitori de indici de vascozitate sunt folositi pentru a imbunatati indicii pentru a face o schimbare in vascozitate atat de mica prin raza normala a temperaturii masinii, incat uleiul va fi folositor indiferent daca masina ta tocmai a fost pornita intr-o dimineata de iarna sau este condusa la temperatura motorului de peste 93 de grade celsius.

Alte doua tipuri de aditivi de ulei de motor comune sunt inhibitorii de rugina si detergentii. Acestia ajuta la dispersarea mizeriei care se poate construi in motor de-a lungul timpului. Zincul este de asemenea adaugat in multe tiprui de ulei de motor pentru a proteja suprafata motorului. Majoritatea acestor aditivi ii veti gasi si in ulei de la fabricanti, totusi daca mergeti intr-un magazin ati putea sa gasiti aditivi pentru uleiul de  motor care merita cumparati, asa ca uitati-va putin peste etichetele lor pentru a vedea exact pentru ce sunt si ce contin.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *