O persoana este alergica la un aliment daca in urma consumului organismul reactioneaza intr-un mod neplacut de fiecare data. In cazul alergiei la ceapa, sistemul imunitar reactioneaza intr-un mod anormal la proteinele continute de aceasta. Astfel percepe aceste proteine ca si substante daunatoare si incearca sa le distruga, producand anticorpi; pe masura ce organismul reactioneaza in acest mod, persoana alergica poate avea reactii precum: ii curge nasul, ii apar iritatii pe piele, are dureri in gat, dureri de ochi sau altele. S-a observat ca ceapa cruda provoaca mai degraba reactii alergice decat cea gatita.

Desi simptomele alergiei la ceapa si ale intolerantei la aceasta sunt aproximativ asemanatoare, de obicei cele ale alergiei sunt observate imediat dupa consum, reactia putand fi uneori grava si prezentand chiar un risc vital. In cazul intolerantei la ceapa, efectul este unul mai bland, persoana poate suferi de deranjamente stomacale, crampe, balonare, umflarea fetei, diaree etc., iar simptomele pot sa nu isi faca aparitia imediat, pot fi sesizate uneori chiar in ziua urmatoare consumului.

Simptomele obisnuite ale alergiei la ceapa sunt: scurgeri nazale, stranut, durere la nivelul sinusurilor, tuse si gat uscat, probleme cu somnu, iritatii, piele rosie, mancarimi ale pielii si la nivelul ochilor, usturimea ochilor, dureri de cap, inflamatii ale pielii, balonare, gaze, diaree, reflux acid si arsuri. Simptomele mai grave sunt reprezentate de stari de ameteala, greata, voma, umflarea buzelor si limbii, besici in gura, pe limba si gingii, tumefierea si umflarea gatului, dificultati in inghitire si respiratie si un gust metalic, foarte rar chiar anafilaxie.

Tratamentul in majoritatea cazurilor se face cu substante antihistaminice, care usureaza simptomele. De obicei doctorii prescriu steroizi pentru reactiile alergice severe, dar trebuie ca prescriptia medicala sa fie facuta la un dozaj anume si pe un anume interval de timp, pentru a nu exista consecinte negative in acest sens. Alergia la ceapa poate agrava simptomele astmului. Evitarea cepei este insa cel mai bun tratament, inlaturand de la radacina cauza alergiei.

Atat adultii cat si copiii pot fi alergici la ceapa; din pacate aceasta se foloseste foarte mult la gatit, fie ca este adaugata in ciorbe, sosuri, salate, specialitati de branzeturi si diverse alte alimente. Cei alergici trebuie sa fie atenti la lista ingredientelor folosite cand vor sa manance ceva.

Intensitatea reactiei alergice difera de la o persoana la alta, depinzand de sensibilitatea acesteia. De obicei simptomele dispar cu totul cand agentul alergen este inlaturat din corp, de obicei aceasta dureaza nu foarte mult timp, facand exceptie cazul persoanelor hipertensive, cand eliminarea completa din organism poate dura cateva zile.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *