Nucile reprezinta fructele unor specii de arbori apartinand familiei Juglandaceae din specia Juglan.
Nucile contin proteine, glucide, lipide si celuloza. De asemenea sunt bogate in minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier cupru si zin. Contin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten. Cine s-ar fi gandit ca niste fructe atat de mici sa aduca atatea beneficii.
Datorita continutului bogat in magneziu nucile au efect protector asupra circulatiei limfatice dar si a inimii. Cura cu nuci este de obicei indicata in tulburarile de stomac si intestine cum ar fi : diaree, ulcere, constipatie dar si viermi intestinali.
Continutul bogat in zinc este recomandat pentru tratamentul adjuvant in astenie, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii. De asemenea este recomandat si pentru intarzierele in crestere.
Au un continut foarte bogat de cupru, de aceea sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie, slabiciune generala si extenuare dar si pentru persoanele cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza.
Frunzele de nuc contin si ele foarte mult magneziu si au actiune puternic antibacteriana si tonifianta. Este important ca miezul de nuca sa fie faramitat bine. Nicidecum nu trebuie asociat cu carnea, amidonul sau produse se patiserie si dulciuri altfel stomacul nu reuseste sa il digere.
Uleiul de nuci are puternice proprietati astringente, protejand pielea de a deveni uscata. El este utilizat in gatit ca ulei de baza si transport in medicina traditionala, masajul terapeutic, aromaterapie, industria farmaceutica si cosmetica.
Prin continutul lor ridicat de melatonina, nucile te ajuta sa te odihnesti atat cat trebuie si sa te simti in forma maxima a doua zi. De asemenea nucile te ajuta sa slabesti deoarece contin fibre alimentare si proteine, mai exact substante nutritive care iti potolesc rapid foamea si te ajuta sa ai o senzatie indelungata de satietate. Doza recomandata de nuci este de 4-7 nuci pe zi.