Cele mai multe actiuni care se intrepatrund la nivelul consiliilor locale nu se bazeaza pe modernizarea satelor si a gospodariilor acestora, ci pe educatie in scoli, pe drumuri si pe alte actiuni menite sa asigure corelatia dintre fondurile europene primite si cele alocate.
Astfel, multi dintre primarii satelor romanesti sunt cei care aplica an de an pentru fonduri europene nerambursabile pentru a realiza proiecte ce vizeaza alimentarea cu apa potabila, energie electrica si canalizare a satelor romanesti. Stim cu totii ca in 2015 mai sunt sate in Romania care nu au curent electric, si sa nu mai vorbim de acele sate care inca au toalete in fundul curtii. Privita din acest punct de vedere, tara noastra are o bulina neagra pe harta Europei, incat nu se poate alinia la standardele europene, considerata a fi cu cel putin 50 de ani in urma fata de celalalte state.
Se pare ca in urmatorii 3-5 ani toate satele romanesti trebuie sa beneficieze de canalizare proprie si de apa potabila, incat se va introduce o lege pentru cei care inca se vor duce la toaleta in fundul curtii, considerata a fi o practica invechita si deloc igienica. Pe langa acest aspect, acelasi numar de populatie nu detine o chiuveta in casa, alegand de cele mai multe ori sa isi spele vasele in ligheane, total neigienic.
Cu toate ca dorinta tuturor cetatenilor este sa evolueze, sa se modernizeze si sa se emancipeze, nu se poate acest lucru, intrucat pentru a-ti construi o baie in casa ai nevoie de resurse banesti, resurse pe care majoritatea locuitorilor din satele romanesti nu le detin, deoarece nu au un loc de munca. Primarii localitatilor trebuie sa puna pe primul loc nevoile populatiei in locul propriilor nevoi, iar resursele pe care le obtin prin diferite programe sa fie alocate conform nevoilor acestora.