Apartament in chirie sau pe credit?

Am in ultimul timp destui de multi prieteni de varsta mea, care sunt studenti, au 20 ani si au cam urmatoarele vise:un job decent dupa facultate, un apartament luat cu prima casa si daca se poate o masina second-hand luata si aia la manda a doua, pe credit. Din educatia mea primita pana acum de la parinti, mi-am dat repede seama de vorba batranesca “sa nu te intinzi mai mult decat iti permite plapuma”.

Am vazut foarte multe persoane tinere, adica personal stiu eu, tineri care la 27 ani au facut un credit pe 20 ani, la 300 Euro rata pe luna, totul pentru un apartament in Cluj. Daca de exemplu caut acum pe google vanzari apartamente bucuresti sau vanzari apartamente sa zic cluj, sibiu, timisoara gasesc o groaza de oferte, multe dintre ele oferte serioase. O garsoniera in Bucuresti la 40 mii de Euro nu mi se pare deloc scumpa. Insa eu am o alta mentalitate, alt stil de viata. Ma tot intreb de ce multi sa zic prefera sa plateasca chirii extrem de mari in orasele studentesti, in loc sa isi cumpere o garsoniera? Desigur ca eu niciodata nu as putea sa traiesc intr-o garsoniera de 40 m patrati, chiar daca am in apropiere un mall, doua cafenele de fite unde merg multe gagici cu fusta scurta.

Eu am crescut la bunici. Mi-a placut de mic aerul curat. Sa nu intelegeti ca urasc orasele, aglomeratiile urbane, insa un apartament luat pe credit nu mi se pare o mare realizare. Insa daca stam sa cantarim faptul ca o chirie este aproape egala cu o rata la banca, e o afacere bune. Dupa ce sistemul capitalist din 2008 a dat semne de moarte, m-am decis sa nu traiesc visele altora. Nimeni nu vrea sa traiasca o viata in 40 m patrati, insa daca in orasele mari sunt cele mai bune universitati, o astfel de investitie merita facuta daca parintii au si ceva capital (nu este cazul meu). Din pacate in Romania nici traiul la tara nu e o solutie mai buna. Probabil stiti ce gasiti pe internet daca cautati oferte vanzari apartamente, insa nu stiu daca ati observat faptul ca sunt si o groaza de terneturi la tara de vanzare…

Acum voi decideti. Asa e viata in Romania si asta ne ocupa tot timpul. Ce faceti dragi studenti sau tineri cu ganduri de insuratoare. Traiti cu chirie sau mergeti pe mana unui bancher care va ofera un credit pe 20 ani pentru un apartament comunist?

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *