Sa fim realisti, alegerea unui smartphone nu este caracterizata de diversitate.
Pe masura ce platformele de telefonie evolueaza, vedem din ce in ce mai putine elemente de noutate, mai degraba observam doar cateva imbunatatiri la generatia a doua fata de cea dintai, spre exemplu.
De-a lungul timpului am putut observa cum trendul in ceea ce priveste telefoanele s-a modificat si a revenit. Astfel telefoanele mobile au devenit tot mai mici dupa aparitia lor, apoi tot mai mari, apoi tendinta a mers din nou spre telefoanele de dimensiuni mici.
Acum, dupa aparitia iPhone 6 si Galaxy S5, vedem din nou cum telefoanele au crescut in dimensiuni, ajungand aproape cat o tableta. Odata ce ne-am obisnuit cu marimea telefonului, atentia este atrasa apoi catre caracteristici si functionalitatea care ne influenteaza modul de utilizare. Am trecut si peste etapa aplicatiilor, care nu sunt altceva decat programele utilitare destinate sa imbunatateasca functionalitatea telefoanelor fara a consuma prea mult spatiu, memorie sau viata a bateriei.
Din punct de vedere fizic, noi materiale sunt utilizate – Gorilla Glass cu flexibilitate marita pentru prevenirea si protejarea ecranelor, aluminiu si alte metale pentru carcase, chiar si durata de viata a bateriei a fost imbunatatita. Metalele totusi se pot indoi – cu totii stim de problema aparuta la iPhone 6 Plus – iar bateriile se consuma la fel de repede sau chiar mai repede intrucat apar mereu noi aplicatii si programe ce necesita mai multe resurse.
Astfel toate smartphone-urile au inceput sa arate si sa functioneze aproximativ la fel. Singurele diferente stau in interfetele pe care le prezinta. Schimbarea majora in functiile si designul smartphone-urilor va veni cand companiile se vor decide sa schimbe cu totul paradigma utilizarii acestor dispozitive. Exemplu: industria masinilor de spalat a cunoscut o revolutie prin introducerea in productie a celor cu usa laterala, dupa o lunga perioada de timp de folosire a celor cu intrarea pe deasupra. Va trebui ca si in industria smartphone-urilor sa apara o schimbare de acest gen, care ar putea fi intr-adevar notata ca o schimbare. Poate chiar un nou jucator de pe piata smartphone sa aduca inovatia, in afara de “grei” precum Apple, Google, Samsung si asa mai departe.