
Cancerul ovarian este o tumoare maligna care se dezvolta in ovare. Asemeni altor forme pe care cancerul le imbraca, cel ovarian este descris ca fiind o boala grea si periculoasa.
Cancerul ovarian este una dintre formele letale de cancer. Doua din trei femei diagnosticate cu cancer ovarian mor anual, spre deosebire de una din cinci femei depistate cu cancer la san. Insa, cu toate acestea, daca boala este depistata in stadiu I, pot exista 94% sanse de supravieture in cazul femeilor bolnave de cancer ovarian. Din pacate insa, 70% dintre femei isi afla dignosticul prea tarziu, cand boala ajunge in stadiul III sau chiar IV. Acest lucru se intampla si pentru ca testele de depistare a cancerului ovarian sunt inca in stadiu de proiect, iar simptomele sunt deseori puse pe seama altor afectiuni, mult mai usoare.
Acest tip de cancer este dificil de descoperit, deoarece simptomele, precum dureri abdominale, balonare persistenta si digestie dificila, sunt generate si de alte boli.
Deoarece simptomele bolii sunt foarte subtile si vagi, cancerul ovarian poate fi numit, si asta pe buna dreptate, ucigasul tacut. Femeile merg la doctor si solicita un test Papanicolau, crezand ca in felul acesta se testeaza si pentru cancerul ovarian, insa nu este asa. Aceasta analiza identifica starea de sanatate a colului uterin, favorizand diagnosticul intr-un stadiu incipient.
Testele sangvine efectuate cu regularitate pot sa detecteze aproximativ 86% din totalul cancerelor ovariene in stadii incipiente, sustine un studiu britanic de amploare, realizat la scara nationala.
Cercetatorii din domeniu au efectuat teste sangvine anuale pe acel esantion de femei, aflate la menopauza, in 13 clinici din Marea Britanie. Acestia au monitorizat concentratiile de CA125 de-a lungul anilor si, daca acele concentratii deveneau foarte mari, femeile respective erau indrumate spre alte analize medicale si realizau o ecografie cu ultrasunete.
Rezultatele acestui studiu, publicate in Journal of Clinical Oncology, au aratat ca 86% din totalul cazurilor de cancer au putut fi detectate in stadii timpurii, deci tratabile, gratie acestor teste sangvine.