Pamantul are 4 straturi, crusta, manta, miezul interior si miezul exterior. In timp ce crusta si miezul interior sunt cunoscute ca fiind intr-o stare solida, miezul exteriro si manta sunt intr-o stare semifluida. Crusta si manta de sus formeaza impreuna litosfera. Dedesubtul litosferei sta astenosfera extrem de ductila, ce este cunoscuta schimbandu-se cu schimbarile in temperatura.
Atmosfera este impartita in 5 straturi principale : troposfera, stratosfera, mezosfera, termosfera si exosfera. Stratul de ozon, ce protejeaza Pamantul de razele ultraviolete ale Soarelui, este localizat in stratosfera, in timp ce iconosfera, ce joaca un rol important in comunicatiile radioe, este parte din termosfera. Cat pentru compozitia atmosferica a Pamantului, este realizata din nitrogen in proportie de 78 %, oxigen 21 % si alte gaze.
Atractia gravitationala dintre Pamant si luna este ceea ce cauzeaza valurile din oceane si mari.
Viteza la care Pamantul calatoreste prin spatiu este de 66.700 de mile pe ora, ce vine la 18.5 mile pe secunda. Cat pentru rotatia Pamantului, viteza este de 1037.56 mile pe ora la ecuator si scade in timp ce te deplasezi spre poli in care este foarte foarte lenta, aproape de zero. Diferenta in viteza poate fi atribuita diferentei in circumferinta Pamantului.
Explorer 6 a fotografiat pentru prima data planeta noastra din spatiu in anul 1959. Yuri Gagarin a fost primul om ce a fost capabil sa vada Pamantul din spatiu in anul 1961.
Pamantul este o planeta care furnizeaza o atmosfera, ce ne ajuta sa sustinem viata. Are o cerinta in cantitatea de apa si alte conditii potrivite care sunt foarte esentiale pentru ca orice forma de viata sa existe.
Planeta noastra este doar putin mai mare decat Venus. Cu toate acestea, masa lui Venus este aproximativ 80% din cea a Pamantului.
Cele 4 anotimpuri pe care le experimentam sunt rezultatul rotatiei Pamantului pe axa sa. Momentan planeta este inclinata la un unghi de aproximativ 23.4 de grade.