Defrisari ale padurilor

Aerul pe care noi il respiram zilnic, hrana oamenilor, dar mai ales a animalelor, medicamentele de care avem nevoie pentru a supravieţui, diversitatea vieţii pe Pământ, clima care ne influenţează prezentul şi viitorul,toate acestea, dar si multe alte lucruri , depind în mare măsură de păduri.

Datorită actiunilor omului, în prezent,cele mai mari păduri ale lumii sunt în grav pericol. Unul dintre cele mai grave cazuri din lume este reprezentat de cel din Brazilia, unde 750.000 de km² de padure au disparut. Oamenii de stiinta au estimat ca defrisarea padurilor, la nivel global, va duce la o eliberare de 1.1 miliarde de tone de dioxid de carbon in atmosfera, pana la sfarsitul anului 2012. Si acestia nu au fost prea departe de adevar.

Si Romania se confunta cu aceasta problema grava.Este estimat ca in ultimii 20 de ani s-au taiat ilegal 366.000 ha de padure cauzand prejudicii de 5 miliarde de euro .Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace in Romania, situatia este mult mai rea, rezultand ca se taie peste 3 ha de padure in fiecare ora. Efectele defrisarii le vedem zi de zi :inundatii,alunecari de teren ,accentuarea efectelor fenomenelor meteorologice extreme – in special seceta si mai ales scaderea calitatii vietii .
În total, pădurile ocupă 29% din suprafața României, adică sub media europeană de aproape 42%. Dar dacă luăm fiecare județ în parte, zona de sud aproape că nu există pe cartograma țării. Un studiu al silvicultorilor arata ca ca toate cele sase tipuri de paduri din tara noastra sunt amenintate de oameni .
Statisticile arata ca in Europa suntem pe ultimul loc la capitolul suprafata impadurita. La inceputul secolului al 19-lea Romania era acoperita 80% iar acum mai avem doar 26,7% din aceste paduri.Harghita, Bacau, Neamt, Suceava, Alba, Arges, Maramures, Bistrita sunt judetele in care mii de hectare au fost rase de pe fata pamanatului.
Din cauza defrisarilor prezente foarte des in Romania sunt tot mai frecvente secetele sau inundatiile ,s-au intensificat procesele de eroziune a solurilor,a sărăcit flora şi fauna, s-a creat pericolul dispariţiei unor specii de animale şi plante.Foarte mult au de suferit si animalele din cauza defrisarii deoarece habitatul si hrana acestora prcatic dispar.
Padurea este considerata plamanul verde al Pamantului de aceea este bine sa o ocrotim .

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *