Tot mai multi romani aleg sa se debranseze de la sistemul centralizat de furnizare a caldurii si apei calde. Motivul este unul evident: costurile sunt ridicate, pierderile de pe retea sunt platite tot de catre proprietari, iar furnizarea este uneori sistata, ducand la disconfort. Tot mai mult este cautata solutia centralelor termice individuale, pentru apartamente sau case, care elimina astfel de neajunsuri. Intervine insa o decizie importanta de luat: tipul centralei.
Avand optiunea de a alege intre centrale termice pe lemne, pe gaz sau electrice, proprietarii de case trebuie sa cunoasca ce avantaje au fiecare dintre acestea pentru a fi in cunostinta de cauza si a evita regrete si neplaceri ulterioare.
Centralele termice pe lemne sau carbune prezinta avantajul combustibilului ieftin. In situatii in care nu exista racord la un sistem centralizat de furnizare a gazelor naturale, centrala termica pe lemne devine singura optiune viabila. Necesita insa incarcari dese cu combustibil, de asemenea elemente de siguranta pentru eventualele intreruperi de curent electric. Astfel de sistari duc la intreruperea circulatiei agentului termic in intreg sistemul, motiv pentru care accesorizarea centralei termice devine obligatorie. Este vorba aici de dotarea cu un vas expansiune centrala pe lemne sau cu acele acumulatoare de caldura denumite puffere care sa asigure o circulatie eficienta a agentului termic in toate corpurile de incalzire.
O alta varianta pentru incalzire ar fi alegerea centralelor termice pe gaz. Si acestea prezinta o serie de avantaje ce le recomanda – sunt insa mai potrivite pentru centre urbane, intrucat necesita racord la sistemul centralizat de furnizare a gazelor naturale. Combustibilul este ieftin in cazul acestor centrale, investitia initiala fiind treptat amortizata prin reducerea cheltuielilor cu incalzirea. Un alt atu al acestor centrale il reprezinta gama foarte variata de puteri in care vin disponibile: pot fi gasite solutii pentru incalzire atat pentru apartamente, cat si pentru institutii sau incinte de o mai mare anvergura. Usurinta in exploatare recomanda astfel de centrale, insa marele neajuns este faptul ca reteaua de distributie a gazelor naturale nu este dezvoltata integral in tara. Prin urmare raman zone neacoperite, unde trebuie gasita fie solutia centralelor pe lemne, sau urmatoarea: centrale termice pe curent electric.
Ca elemente ce avantajeaza alegerea unei centrale termice pe curent ar putea fi enumerate usurinta in exploatare alaturi de faptul ca reteaua de alimentare cu energie electrica este dezvoltata la nivel national. Gama de puteri disponibile este insa una restransa, iar consumul este unul mai ridicat, comparativ cu centralele pe lemne sau cele pe gaz. Este necesara si refacerea bransamentului la energie electrica pentru montarea unei centrale pe curent, in cazul in care constructia initiala a cladirii nu prevedea aceasta eventualitate.
Ca o concluzie, centralele termice pe gaz par a fi solutia optima. Usurinta in exploatare alaturi de costurile reduse le fac sa fie potrivite pentru apartamente, case, vile, sau chiar pentru spatii institutionale sau comerciale. Nu exista insa peste tot racorduri la sistemul de furnizare al gazelor naturale, iar in astfel de situatii optiunile ramase devin centralele pe lemne sau pe curent electric. Tinand cont de acesti factori, in functie de posibilitati, se poate face alegerea potrivita in fiecare situatie.