Epidemie de gripa – ce trebuie sa stii

www.suceavalive.ro

Oficial, in Romania a fost declarata epidemie de gripa, in conditiile in care s-au inregistrat 60 de decese ce au avut drept cauza gripa. Ce trebuie sa stim este ca purtam fiecare in parte responsabilitatea de a ne proteja si de a limita raspandirea bolii, daca deja o avem.

Conform ultimelor stiri pe Suceavalive situatia este alarmanta la nivelul tarii. Spitalul judetean se pare ca s-a pregatit sa preintampine un val urias de bolnavi, cu paturi suplimentare, teste rapide de diagnosticare a virusului gripal de asemenea.

Gripa sau raceala?

Multi dintre suceveni nu stiu sa deosebeasca gripa de raceala. De aceea, este esential sa se cunoasca diferentele intre cele doua, desi vizita la medic nu este nicicand exclusa. In cazul unor viroze de sezon debutul este lent si incepe de obicei cu rinoree, dureri in gat, poate chiar si tuse. Desi exista o stare de oboseala nu se poate spune ca aceasta afecteaza atat de tare, nefiind vorba de o stare alterata per total.

In cazul gripei este vorba de debut brusc, cu febra, stare generala proasta. Alte simptome se refera la dificultate in a respira, durere in gat si tuse.

Prezentarea la medic este imperativ necesara. Gripa nu se va trata cu antibiotice, acestea putand in schimb sa faca chiar mai mult rau decat bine. Vor distruge flora intestinala si pe fondul unui virus care deja afecteaza, sistem imunitar slabit, poate fi un motiv pentru care refacerea organismului va fi mai indelungata, desi aparent pacientul se simte mai bine – probleme digestive pot fi o urmare neplacuta.

Avand in vedere ca virusul se raspandeste atat de usor, cei care primesc diagnostic de gripa pot fi internati, pentru a fi sub supraveghere medicala. Clasele cu risc sunt batranii si copiii, insa gripa apare in fond la orice varsta.

Ce trebuie sa faci daca ai gripa

Conform ultimelor stiri, news Suceava, situatia se poate inrautati. Responsabila este in primul rand populatia, intrucat se necesita adoptarea unui comportament adecvat. Cei care au gripa nu trebuie sa se expuna in spatii publice, zonele aglomerate, mijloacele de transport in comun. Trebuie sa consume cat mai multe lichide, cu repaus la pat.

Este adevarat ca raspandirea unui virus este pacatoasa in spatii inchise, neaerisite, deci nu este neaparat obligatoriu ca bolnavul sa se izoleze. Chiar se recomanda plimbarile in aer liber. Totusi, interactiunea cu altii trebuie sa fie limitata.

Pentru cei care nu sunt bolnavi de gripa responsabilitatea este aceea de a se feri si de a evita boala. Medicii recomanda spalatul pe maini cat mai des, evitarea zonelor aglomerate, a plimbarilor in centre comerciale si a mijloacelor de transport in comun. Preventia inainte de toate poate sa insemne si suplimente pe baza de vitamina C, precum si o dieta echilibrata. Nu uitati de vaccin, o arma imbatabila pentru a evita cel putin formele mai severe de gripa.

Se pot anunta inchideri de scoli pentru cateva zile, motiv pentru care parintii trebuie sa se mentina la curent cu ultimele informatii. Pentru asta, accesati site-ul Suceavalive si nu numai. Orice anunt oficial va fi preluat in presa scrisa si nu numai.

You May Also Like

About the Author: admin