Putini sunt cei care nu consuma cafea. In medie romanii sunt consumatori clasati pe locul 49 in lume, cu peste 2 kilograme consumate anual per individ. Consumam cafea pentru ca ne energizeaza, pentru ca ne face diminetile mai bune, pentru ca…ajungem la un moment dat sa avem motive de obisnuinta pentru care consumam cafea. Ceea ce putini stiu insa este ca la un moment dat aceasta provoaca dependenta.
Cafeina este de fapt un drog, desi din categoria celor usoare. Se afla printre cele mai utilizate tipuri de droguri de pe Terra, gasit in diverse produse de la bauturi la cafea, ceai, sucuri, analgezice sau chiar dulciuri- ciocolata este cel mai bun exemplu aici. Este adevarat ca o parte din consumatorii de cafea nu sunt loviti de dependenta insa prea putine cazuri. Mai ales in cazul in care cafeaua face parte din “meniul” zilnic sa intrerupi acest ritm inseamna un drum catre sevraj. Femeile insarcinate spre exemplu nu ar trebui sa consume cafea insa durerile de cap sunt un minim de disconfort resimtit din aceasta poveste.
Desi pare greu de crezut si pentru ca se consuma la scara larga nimeni pana acum nu a clasificat consumul de cafea ca fiind o problema. Insa de curand acest aspect a fost pus in lumina si incadrat in topul afectiunilor mentale. S-a recunoscut oficial ca aceasta reprezinta o problema de sanatate. Se necesita studii mai aprofundate si teorii, timp pentru a se clasifica la adevarata sa valoare ca si impact fata de individ si starea acestuia.
Dependenta de cafea poate insa fi pe aceeasi lungime de unda cu un obicei prost. Cand determinare nu este nimic nu iese astfel ca principiul nevoii si a autocontrolului ar trebui sa functioneze. Ramane insa in picioare si problema starii pe care o experimenteaza cel care incearca sa se lase de cafea, sevrajul care desi nu este atat de grav ca in cazul drogurilor este un disconfort si dovada clara ca licoarea maro pe care o servim de-a lungul timpului aproape zi de zi afecteaza mai mult decat credem.