Saptamana trecuta, oamenii de stiinta au anuntat descoperirea lui Kepler 186f, o planeta la 492 de ani lumina distanta in constelatia Cygnus. Kepler 186f este special din cauza ca iese in evidenta ca fiind aproape exact aceiasi marime ca Pamantul, orbitand in zonele locuibile, distanta de la o stea in care ne asteptam sa fie apa lichida si poate chiar viata.
Ce nu a facut stirile, totusi, este ca aceasta descoperirie a imbuntatit putin cat de multa crezare oferim ideii unei posibile extinctii umane. Acest lucru se spune din cauza unui concept numit Marele Filtru.
Marele Filtru este o discutie care incearca sa rezolve paradoxul Fermi, de ce nu am gasit extraterestrii, in ciuda existentei a miilor de miliarde de sisteme solare in vecinatatea galactica in care viata ar putea evolua?
Aceasta absenta aparenta a unei civilizatii extraterestre infloritoare sugereaza ca macar unul din pasii dinspre planeta umila catre civilizatia interstelara nu se poate intampla. Absenta poate fi cauzata fie fiindca viata inteligenta este extrem de rara sau viata inteligenta are o tendinta sa dispara.
Suntem singuri?
Ce cauzeaza cu exactitate aceasta strangulare ar putea fi subiectul dezbaterii pentru mai mult de 50 de ani. Explicatiile ar putea include o lipsa de planete precum Pamantul. Alte posibilitati ar putea fi o saritura improbabila de la un celule simple procariote la o viata mai complexa eucariota, la urma urmei tranzitia a luat peste un miliard de ani pe Pamant.
Sa speram ca Kepler 186f este un pamant sterp
Cand a fost propus paradoxul Fermi, s-a crezut ca planetele insasi sunt rare. De atunci, cu toate acestea, uneltele astronomiei au dezvaluit existanta a sute de exoplanete. Acesta pare sa fie varful unui iceberg.
Dar cu fiecare noua descoperire a unei planete care este la fel ca Pamantul intr-o zona locuibila, la fel ca si Kepler 186, face mai putin plauzibila cauza ca sunt pur si simplu nu exista o alta planeta in afara de Pamant care ar putea sprijinii viata.