Factori care influenteaza evolutia turismului

Pentru a putea discuta despre un turism la cote maxime trebuie sa tinem cont de cativa dintre cei mai importanti factori determinanti ai acestuia si anume:

a) Veniturile populatiei
b) Preturile si tarifele practicate
c) Oferta turistica
d) Progresul tehnic
e) Procesul de urbanizare
f) Evolutia demografica
a) Veniturile populatiei.
Asa cum este si normal, veniturile reprezinta si in opinia majoritatii specialistilor, principala conditie pentru manifestarea cererii turistice. Se stie ca nivelul de dezvoltare economica si sociala al unei tari sau regiuni, este exprimat in mod sintetic de indicatorul „venituri\”. In mod indirect, acesta arata posibilitatile oamenilor pentru practicarea diferitelor forme de turism. Nivelul de dezvoltare economica-financiara se masoara prin nivelul produsului national brut (PIB) pe locuitor.

In primul rand, veniturile populatiei au ca principal scop, satisfacerea unor nevoi vitale umane, lucru denumit simbolic „consum obligatoriu\”. Acesta are dimensiuni relativ constante fiind determinat de fenomenul mai mult decat limitat al nevoilor fiziologice ale unui individ.

Populatia este interesata, in al doilea rand, sa cheltuie disponibilitatile financiare pentru satisfacerea gradului de confort zilnic, iar restul rezervelor banesti sunt repartizate pentru obtinerea unor bunuri si servicii care au in vedere petrecerea

timpului liber. Daca, veniturile cresc, partea destinata acoperirii nevoilor fundamentale ale fiecarui individ scade relativ, devenind in acest fel, mai mari, resursele pentru petrecerea concediilor, excursiilor, adica pentru asa numitele \”consumuri libere\”.

Ernst Engel, statistician german, a demonstrat existenta unor legitati in distribuirea veniturilor pe categorii de necesitati diferite. Totodata, a mai exemplificat faptul ca structura acestor nevoi este modificata, functie de diversitatea veniturilor.

In concluzie, cheltuielile pentru turism, se afla in legatura directa cu evolutia veniturilor, variatia lor fiind mai ampla. O crestere a veniturilor, intr-o anumita proportie, conduce la o sporire mai mare sau cel putin egala a cheltuielilor pentru turism.

Veniturile au o influenta asupra turismului atat cantitativa, cat si calitativa. Din punct de vedere cantitativ conduce la modificarea numarului de turisti si a zilelor petrecute de acestia la destinatia aleasa, iar din punct de vedere calitativ, determina alegerea unor destinatii mai indepartate, a unor structuri de primire turistica de categorii superioare, optiunea pentru anumite tipuri de mijloace de transport mai moderne sau mai rapide.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *