In ultimul timp, alcoorexia este o problema cu care se confrunta foarte multe femei. Putine dintre ele stiu ce presupune acest lucru.
Alcoorexia (drunkorexia in original) este o noua tulburare de alimentatie care face deja numeroase victime in randul femeilor. Semnalul de alarma asupra acestui flagel a fost tras de cercetatorii britanici. Alcoorexia implica saritul peste mese pentru a face economie de calorii din doza permisa zilnic, calorii care sunt “cheltuite” in schimb pe alcool.
Aflate sub presiunea incrucisata dintre dorinta de a fi suple si cea de a consuma alcool, multe femei prefera sa sara peste mese pentru a-si putea “permite” cantitatea de alcool de care simt nevoia.
Fenomenul a fost numit de specialisti alcoorexie, o combinatie intre “alcoolism” si “anorexie”.
Un motiv in plus de raspandire a acestei tulburari este popularitatea dietelor pe “puncte”, in care fiecarui aliment i se atribuie un punctaj. Pentru a nu depasi un numar de puncte calculat pe zi, multe persoane substituie punctele din mancare cu cele din alcool.
In Statele Unite alcoorexia este o afectiune foarte cunoscuta, iar acum se pare ca a pus stapanire si pe Marea Britanie.
Specialistii avertizeaza in legatura cu gradul inalt de risc al acestei boli care combina consumul excesiv de alcool cu problemele de alimentatie: “Persoanele devin dependente, un lucru extrem de nociv. Fenomenul este intalnit mai ales la persoanele bulimice decat la cele anorexice, insa aici ne confruntam cu o combinatie de calorii goale, fara valoare nutritiva, si comportament riscant care apare in timpul starii de ebrietate”, spune Janet Treasure, seful sectiei de tulburari de alimentatie din cadrul Institutului de psihiatrie din Londra.
Un cockteil format din 50 de ml de votca si o bautura tonica hipocalorica aduce 100 de calorii, in timp ce o halba de bere contine aproximativ 250 de calorii.
Nutritionistii dezaproba puternic inlocuirea caloriilor din mancare cu cele din alcool, spunand ca aceasta nu este o metoda buna pentru mentinerea in forma, putand duce in schimb la o dependenta de alcool.