Astrul noptii a fascinat mereu cu prezenta sa. In diverse faze prin care trece este de admirat insa mai mult ca niciodata efectul si fenomenul de super luna este cel care uimeste pe toata lumea. Cei care observa luna mai mare ca niciodata nu au doar o impresie ci este o realitate ce se petrece in aceste zile.
Popular spus super luna in denumirea sa stiintifica se numeste luna plina la perigeu. Asta se intampla cand luna se apropie uimitor de tare de pamant, mai exact la 356.896 km de Terra. O cifra ca ar putea sa para prea mare insa diferenta se simte, se vede.
Ce este de asemenea surprinzator tine de faptul ca in lumea astronomica un astfel de eveniment de fapt nu este ceva spectaculos asa cum il considera unii si in special simplii privitori. Asta pentru ca pe parcursul unui an se intampla in jur de 4 sau chiar 5 evenimente de acest gen. Intr-o oarecare masura distanta se schimba si poate ca nu observam diferenta. Intr-o lista cronologica a ritmului de acest gen pentru anul 2014 se pare ca luna a fost in faza sa de super luna la inceput de an. 1 si 30 ianuarie au fost primele dati din an cand luna a trecut prin astfel de faze. 12 iulie, 10 august, si 9 septembrie sunt de asemenea dati cu aceeasi insemnanate ce se adauga la aceasta lista.
Si nu este de mirare ca am dezvoltat si superstitii pe seama acestui eveniment. Asa cum se spune despre luna plina ca este noaptea si in general perioada in care se intarca copiii, cand femeile raman mai usor insarcinate, ca nu poti dormi si tot asa cand vine vorba de super luna suntem undeva pe aceeasi lungime de unda. De data aceasta se crede ca tine de dezastre naturale ce se prevestesc prin prezenta lunii. Insa cercetatorii nu au gasit macar o corelatie de acest gen.