Aproape orice fel de mancare cunoaste la un moment dat un invelis de aluminiu. Fie ca gatesti astfel, fie ca tine de modul de pastrare asta afecteaza mai mult decat crezi. Aparent un obicei si atat, un stil al gospodinelor insa in spatele sau se afla o intreaga poveste.
Ce se intampla cu folia de aluminiu cand se alatura mancarurilor. Prin tansfer de particule sub efectul de caldura folia de aluminiu va “imbogati” mancarea. Daca in proportie de 1mg de aluminiu pe kg/corp este acceptabil in unele cazuri se depaseste cu mult aceasta valoare. Insa in anumite conditii.
Cand se gateste la temperaturi foarte mari, incepand cu 150de grade spre exemplu, transferul de particule este favorizat. Dar se tine cont si de ceea ce se gateset astfel ca daca vei prepara carne rosie spre exemplu se ajunge si la un transfer de 378%, mai putin insa cand vine vorba de carnea de pui- 215%. Nici legumele nu sunt excluse din aceasta categorie astfel ca in cazul alimentelor de tip acide cum sunt rosiile spre exemplu din nou folia de aluminiu va transfera particule ce dauneaza.
Riscul in astfel de cazuri este de a ajunge la o varsta cu o mai mare probabilitate ca osteoporoza sa faca parte din viata ta. Nici boala ce afecteaza memoria nu se exclude, Alzheimer-ul fiind si el cu mai mari sanse sa se dezvolte. Studiul arata asadar ca ajungem sa ingeram pana la 139,2 mg de aluminiu in organism.
Si daca ar fi vorba numai de folia in sine…din obisnuinta apelam la aceasta metoda pentru a fragezi carnea, pentru chipurile a pastra aroma mancarurilor. In acest sens ar fi mai bine sa eviti folia- asta doar daca vei pastra la rece mancarea, o vei mentine pentru cateva ore pana la consum.