Este o intrebare si o grija atat pentru adolescentii inclinati spre acest sport cat si pentru parintii lor. Unii cercetatori si experti in domeniu spun ca e posibil, altii ca nu este posibil.
Majoritatea crede ca ridicarea greutatilor opreste cresterea. Este acceptata ca un adevar general valabil, ca o regula nescrisa, pentru ca pare a fi o explicatie perfect plauzibila. Daca exercitii ce implica intinderea corpului ajuta la cresterea inaltimii, presiunea aplicata prin ridicarea de greutati ar trebui sa opreasca aceasta crestere, nu?
Toata aceasta grija despre culturism si posibilele sale efecte asupra cresterii este prezenta mai mult printre tinerii care vor sa se apuce de acest sport. In schimb poate fi spus cu siguranta ca orice sport, daca nu este impins la extrem si exagerat cu antrenamentele, nu afecteaza in nici un fel corpul si dezvoltarea sa.
Culturismul si ridicarea greutatilor opresc cresterea? Nu chiar. Corpul va creste atat cat ii este dat sa creasca (aici totul depinde de gene), indiferent de exercitiul fizic. Dara problema ar fi stat in acest fel, cum ar mai fi reusit sa creasca atat de inalti culturisti celebri care au inceput sa practice acest sport de la o varsta frageda?
Se recomanda totusi tinerilor interesati de culturism sa practice acest sport sub o atenta supraveghere si indrumare. Sansele de a se rani exista, dar pot fi minimizate prin supravegherea antrenamentelor de catre o persoana cu experienta in acest sens, un instructor sau un antrenor. Incepatorii care incep antrenamentele fara un ajutor din partea unui profesionist pot ajunge sa sufere de dislocari, rupturi musculare, hernie de disc, fracturi, spondiloza si altele. Iata cateva sfaturi pentru ca antrenamentele sa fie benefice si sa se desfasoare in siguranta:
– Nu incepe cu un antrenament foarte dificil. Incepe cu ce e mai usor – exercitii pentru stimulare cardiovasculara pentru incepatori, exercitii pentru intarirea muschilor, oaselor si a corpului, exercitii de tonifiere; pentru incepatori cele mai recomandate exercitii sunt alergarile si inotul; abia dupa ce corpul este fortificat, se poate incepe cu ridicarea greutatilor
– chiar si la inceperea antrenamentelor prin ridicare de greutati, lucrul cu greutati mari trebuie facut tot sub supravegherea unui antrenor calificat; lucrurile de baza trebuie invatate corect, ceea ce iti ramane inoculat cand esti incepator iti va forma conduita si antrenamentele pentru viitor, asa ca este bine sa incepi cu notiuni de baza solide, indrumat de un antrenor sau instructor priceput
– adolescentii si tinerii tind sa se lase luati de val in timpul antrenamentelor cu ridicare de greutati; ii vad pe ceilalti din sala de antrenament cum lucreaza cu greutati mai mari si vor sa incerce si ei, dar ii depaseste; trebuie explicat acestora in astfel de cazuri ca este diferita constitutia, si ca mai multe greutati si un antrenament mai dur nu poate decat sa fie in detrimentul lor
Se pare ca aruncarea vinei pentru oprirea cresterii asupra ridicatului greutatilor la adolescenti este o teorie neindreptatita, nici un studiu sau cercetare nu a putut sa dovedeasca vreun efect in acest sens. Pentru evitarea complicatiilor, pentru a se maximiza rezultatele si pentru a se evita autoaccidentarile, se recomanda tot timpul asistarea si instructiunile unui instructor autorizat sau a unui antrenor.