Presedintele Ucrainean si Opozitia ajung la un armistitiu

kiev0218Presedintele Ucrainei Viktor Yanukovych a declarat miercuri un armistitiu intre guvernul sau si liderii opozitiei care au lansat proteste masive impotriva regimului inca din noiembrie.

Yanukovych a tinut o intalnire cu Presedintele Verkhovna Rada a Ucrainei, Voldomymr Rybak  si membrii Grupului Muncitor in Intelegerea crizei politicii. Potrivit armistitiului, amandoua partile au declarat ca de la inceputul negocierilor se va opri varsarea de sange si se va stabiliza situatia in tara pentru pace civila.

Prim ministrul Angliei, David Cameron a fost unul dintre liderii Vestului care au vorbit impotriva guvernului Ucrainean. Acesta a declarat ca e ingrijorat despre situatia in Ucraina si a dat vina pe Yanukovych pentru ca a luat parte la violenta, sfatuindu-l sa-si retraga trupele guvernamentale.

Presedintele Americii, Obama, a declarat ca va supraveghea guvernul Ucrainean si vrea sa vada niste rezultate fara apelare la violenta, dar indiferent care ar fi alegerea poporului Ucrainean este important ca acestia sa ia singuri deciziile.

Cedarea lui Yanukovych este un drum lung fata de purtarea din dimineata anterioara, atunci cand desi a fost sfatuit de mai multi lideri ai lumii a refuzat sa rezolve conflictul. Miercuri, in jurul orei 5 dimineata, Yanukovych a acuzat liderii opozitiei ce incearca sa acapareze puterea cu forta si i-a sfatuit sa stea la distanta de fortele radicale.

Armistitiu de azi este primul semn de conciliere a lui Yanukovych de cand au inceput protestele, in luna Noiembrie. Presedintele a spus de mai multe ori ca nu va ceda impotriva cererii opozitiei de a-si da demisia.

Urmatoarele etape ale intelegerii inca se discuta, iar intre timp focurile continua sa arda si fumul negru se ridica deasupra orasului Kiev. Sa speram ca presedintele stie ce este mai bine pentru el si nu incearca sa supere liderii lumii, care ar putea lua masuri impotriva sa, fortandu-l sa-si dea demisia sau chiar sa fie arestat pentru masurile luate.

 

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *