Romania si comertul online

Cumparaturi online

Desi Romania nu este cunoscuta drept o tara care sa aiba un comert online foarte mare, anul trecut cifra retailului online national a trecut de un miliard de euro, reprezentand o crestere mare, de la 600 de milioane de euro cu un an inainte, in 2013. Aceasta cifra, care se afla undeva intre 1,1 si 1,2 miliarde de euro in 2014 cuprinde doar produsele cumparate online, fara sa includa serviciile, platile de factura, bilete pentru diferite evenimente sau calatorii etc. Asta inseamna ca unul din patru internauti a cumparat produse online.

Varsta medie a cumparatorilor online se incadreaza intre 25 si 35 de ani, iar mediul de provenienta este mediul urban, cu peste 80% dintre locuitori locuind aici. Numarul conexiunilor mobile la internet a urcat de la 8,2 milioane in 2013 la peste 10 milioane la sfarsitul anului 2014.

In jur de jumatate din locuitorii Romaniei sunt utilizatori de internet: 10 milioane de romani din totalul de 19,7 aflati in tara se incadreaza in aceasta categorie, Romania avand o rata de penetrare a internetului de 49,76%. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult in privinta acestor aspecte in comparatie cu anul 2013, precum si faptul ca Romania continua sa aiba cea mai rapida viteza de descarcare din Europa pentru conexiuni broadband: 55,54 Mbps, intrecand tari ca Suedia si Olanda, care se afla pe locurile urmatoare, cu sub 50 Mbps.

Produsele online cele mai cautate apartin in continuare categoriei Electro-IT&C, pe locul urmator aflandu-se articolele vestimentare si de incaltaminte. Pe locul trei a urcat categoria Home & Deco, lucru care i-a surprins pe multi analisti, fiind o categorie relativ noua pe piata comertului electronic romanesc, doar in ultimii doi ani avand deja un avant spectaculos. Astfel, fie ca folosesc Ingeco Online pentru a cumpara rafturi metalice sau situri similare, aceasta categorie urca vertiginos.

Cu ocazia “Black Friday” in 2014, romanii au cheltuit in jur de 75 de milioane de euro pe produse. Per total, doar in categoria vestimantara, care s-a situat pe locul doi, am cheltuit 140 de milioane de euro.

Statul care foloseste comertul online este Regatul Unit al Marii Britanii, unde sase din zece adulti britanici folosesc internetul pentru a cumpara produse de vestimentatie, alimentare sau muzica; aceasta cifra este de doua ori mai mare decat oricare dintre celelalte 34 de state membre OECD, depasind Statele Unite ale Americii, Germania, Franta sau Australia. In medie, in statele OECD, doar trei din zece oameni cumpara bunuri online. Britanicii au cheltuit 68.2 miliarde de lire sterline, o crestere cu 10 miliarde de lire mai mult decat anul precent. Aceasta cifra se traduce in 2.180 de lire sterline cheltuite pe cap de fiecare adult din tara respectiva.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *