Romania, tara europeana cu cele mai multe nasteri prin cezariana

Desi se recomanda ca cezariana sa fie executata doar in conditii necesare – cand viata mamei sau a fatului ar fi puse in primejdie – tot mai multe romance cer aceasta procedura. Asta nu inseamna ca acestea sunt singurele, ci, dimpotriva, in intraga lume tot mai multe femei trec prin aceasta operatie.

O treime din femeile gravide din Romania cer aceasta operatie, fiind o cifra de patru ori mai mare decat cifra operatiilor de cezariana efectuate in Suedia, de exemplu. Se merita mentionat ca Romania nu dispune de o legislatie prin care pacienta sa aiba aceasta optiune, singurele spitale care pot efectua aceasta operatie fiind cele particulare – in aceste spitale, o astfel de operatie poate sa coste pana la 8.000 de lei. In medie, la fiecare clinica de stat, media nasterilor prin cezariana este de 30%, o cifra mult prea mare, considera medicii.

Insa cum sta situatia in alte tari europene? In Regatul Unit, in 2008, procentul operatiilor de cezariana era de 24%, iar in Irlanda in 2009 de 26.1. In afara Europei, cifrele sunt mai mari: in Australia, 31% dintre femei apeleaza la aceasta metoda, in Canada 26%, iar in SUA 33%.

Pana in iunie 2010, Organizatia Mondiala de Sanatate recomanda o medie de 15% a nasterilor prin cezariana, recomandare retrasa dupa aceasta data, un purtator de cuvant declarand ca tot ce conteaza este ca daca o femeie isi doreste cezariana, sa o poata primi.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.