
Ca parte din job-ul tau, sau viata ta personala, cateodata va trebui sa scrii ceva mai mult decat un simplu email. Scrisul poate fi incredibil de dificil, mai ales daca este ceva la care simti ca nu esti prea bun. Ai putea sa nu ai nici o idee de unde sa incepi.
Iata cum sa faci acest mult mai usor, urmand ceea ce fac profesionistii.
Intelege scopul
Care este rostul de a scrie? Haideti sa spunem ca munciti la o foaie volanta pentru organizata comunitatii. Incerci sa subliniezi o anumita problema? Sa incurajezi rezidentii sa vina la o intalnire? Sa convingi oamenii sa semneze o petitie? Sau ceva cu totul diferit?
Daca nu este clar scopul pentru care scrii, atunci gaseste pe cineva care te poate ajuta sa-ti explice acel lucru. Nu te multumi cu raspunsuri “ne-am gandit ca ar trebui sa avem un pliant” sau “website-ul companiei noastre are nevoe de un blog”. Trebuie sa stii clar care este scopul.
Chiar si o activitate simpla, personala, merita sa scrii cateva cuvinte, sumarizand scopul.
Cunoaste-ti audienta
Cine va citi acest material scris? Modul in care scrii trebuie sa fie conturat pentru cititorii tai. De exemplu, daca scrii un ghid de software in compania de IT, probabil nu trebuie sa scrii prea multe pentru colegii tai. Daca scrii un ghid pentru clientul companiei, va trebuie sa te asiguri ca eviti un jargon tehnic.
Audienta ar putea fi foarte educata, sau abia stiind sa citeasca; ar putea fi foare tanara sau foarte batrana; receptiva la mesajul tau sau impotriva mesajului tau; experti in zona sau incepatori cu adevarat.
Nevoile audientei va influenta fiecare aspect al scrisului : dimensiunea, stilul, continutul, chiar si prezentarea. De indata ce esti increzator despre scopurile tale si audienta, poti sa incepi sa scrii cu adevarat, caci ideile vor veni de la sine.