Hackerii Ucraineni simpatizanti ai Rusiei au dat jos website-urile NATO, sambata si Duminica in ceea ce se crede a fi un raspuns in pozitia aliantei impotriva activitati rusesti din peninsula Crimea.
Activistii au folosit un atac ce implica o negare a serviciului de distributie (DDoS), ce ataca site-urile alese cu atat de multe cereri incat fie ca site-ul se prabuseste sau merge prea incet pentru a functiona. NATO a postat un mesaj pe site-ul lor, declarand ca nu a aprobat referendumul Crimean de duminica, un vot in care 93% din votanti au decis ca Peninsula ar trebui sa devina o parte din Rusia.
Trupele rusesti au intrat in Crimea la inceputul lui Martie, si de atunci exista tensiuni intre natiune si tarile vestice. Rusia crede ca actiunile sale, protejeaza etnic rusii din Crimea, o regiune autonoma a Ucrainei, de presupusii radicali Ucraineni care l-au demis pe fostul presedinte, Viktor Yanukovych, in timp ce regiunile vestice, incluzand Statele Unite ale Americii, cred ca invazia si referendumul sunt tota l ilegale.
Un grup de hacktivisti numiti Cyber Berkut spun ca bombardamentul a fost realizat de Ucrainenii suparati de ceea ce vad in amestecul lui NATO cu afacerile natiunii, potrivit unui raport de pe Reuters. Grupul, ce este cunoscut ca sustinator al lui Viktor Yanukovych, ce este simpatizant al Rusiei, a fost implicat in prabusirea a catorva site-uri Ucrainene in ultimele saptamani.
Site-ul principal al celor de la Nato a inceput sa mearga de duminica, potrivit Reuters, dar purtatorul de cuvant al aliantei Oana Lungescu spune ca nu a suferit nici o dauna de durata.
Cyber Berkut a fost de asemeni implicata cand 40 de site-uri au fost atacate in saptamanile recente in ceea ce a fost un razboi cibernetic confuz si in crestere, drept raspuns al invaziei Rusesti in Crimea.
Se pare ca invazia din Crimea are atat consecinte reale, cat si digitale.