Anafilaxia este o reactie alergica severa care poate pune in pericol viata unei persoane. Aceasta poate sa apara in cateva secunde sau minute de la expunerea la un alergen, cum ar fi veninul rezultat in urma unei intepaturi de albine sau consumul unei alune. Cantitatea mare de substante chimice eliberate de sistemul imunitar in timpul socului anafilactic poate provoca stare de soc, tensiunea arteriala va scadea brusc, caile respiratorii se vor ingusta, iar respiratia se va bloca.
Socul anafilactic poate provoca scaderea brusca a tensiunii arteriale, probleme de respiratie si poate pune in pericol viata omului. La cele mai multe persoane care se confrunta cu o alergie puternica, socul anafilactic apare brusc dupa doar cateva minute de la expunerea la factorul alergen, in alte cazuri se poate declansa o reactie intarziata. O persoana sanatoasa poate sa intre in soc anafilactic aparent fara motiv.
Ce este socul anafilactic?
Socul anafilactic este o reactie de hipersensibilitate a organismului (in urma unei alergii severe) fata de o substanta (factor alergen) si se manifesta printr-o insuficienta circulatorie acuta. Principala caracteristica a socului anafilactic este timpul rapid de instalare – in jur de 15-30 de minute – de la contactul cu factorul alergen declansator. Socul anafilactic poate fi provocat de alimente precum oua, lapte, peste, fructe de mare. Si anumite medicamente, cum ar fi serurile, analgezicele, antibioticele, anestezicele, pot provoca alergii severe si implicit soc anafilactic. Intepaturile de insecte pot declansa si ele reactii comparabile cu socul anafilactic.
Alergia inseamna o reactie exagerata a organismului care se crede invadat de substante nocive, desi, in acest caz, substantele despre care vorbim nu sunt in mod normal nocive. Alte persoane nici macar nu simt prezenta acestor factori alergeni. Organismul este construit sa se apere si sa lupte impotriva „invadatorilor”. Factorii alergeni sunt confundati, de unele organisme, cu invadatori nocivi care trebuie indepartati. Corpul incepe si produce anticorpi care in acest caz pot provoca inflamatie si alte simptome care afecteaza in principal nasul, dar si ochii, urechile, gatul, pielea si gura (iritatii). Alergia severa poate provoca socul anafilactic.
Daca esti langa cineva care da semne de anafilaxie, nu astepta ca „poate-i trece”… solicita imediat ajutor medical si aplica masurile de prim ajutor. In cazurile severe, anafilaxia netratata poate duce la deces intr-o jumatate de ora. O pastila antihistaminica nu este suficienta pentru a trata socul anafilactic. Aceste medicamente pot ajuta la ameliorarea simptomelor de alergie, dar lucreaza prea incet in cazul unei alergii severe.