Statul roman nu finanteaza inventiile in domeniul medical

medici

Cand vine vorba de inventii, cercetatorii romani sunt unii dintre cei mai devotati si pasionati de cercetare, incat isi petrec ani din viata lor pentru a gasi un remediu sau un leac pentru diferite boli sau simptome, menite sa ajute la vindecare.

Cu toate ca a obtinut anul acesta 18 premii de aur la Geneva, sistemul medical romanesc sufera inca de neimplicarea statului in actiuni menite sa le asigure dezvoltarea si aplicarea acestora, incat cele mai multe proiecte ajung sa stea in asteptare ani de zile sau sa fie uitate. Ce ii place Romaniei sa faca este sa isi asigure meritul pentru acestea, incat vorbeste despre studenti implicati, despre studenti ingeniosi si despre mijloacele pe care le pun la dispozitie pentru ca toate aceste inventii sa fie finalizate.

De exemplu, in urma cu cinci ani medicul roman Alexandru Ciocalteu a fost premiat pentru o metoda inedita prin care peritoneul poate fi folosit pe post de rinichi inlocuitor pentru a scapa bolnavii de dializa, dar nu a fost finantat de statul roman pentru a-si pune in aplicare tehnica. Astfel, el a gasit pe cineva din Europa decis sa investeasca in aceasta tehnica si sa asigure dezvoltarea sistemului medical.

Statul roman nu finanteaza inventiile in domeniul medical intrucat considera ca sunt alte prioritati pe acesta lista si nu se implica in dezvoltarea sistemului medical romanesc, cu toate ca an de an se apeleaza la fonduri europene nerambursabile, dar care niciodata nu ajung la specialisti si la cercetatori. Valoarea prea mare a proiectelor medicale va conduce in curand la un sistem medical romanesc defectuos si cu mult timp in urma fata de celelalte stale ale Uniunii Europene, incat se pare ca nimeni nu sprijina noile revolutii medicale si nimeni nu se preocupa de finantarea acestora. In curand aceste inventii vor avea aplicabilitate in alte state, deoarece cercetatorii spun ca vor lua cu asalt statele europene si medicale in cautarea sponsorilor.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *