Stii care e doctorul tau de familie?

doctor de familie

Probabil ca de multe ori te-ai intrebat daca te mai regasesti pe lista pacientilor a medicului tau de familie, intrucat poate in ultimele 6 luni nu ai beneficiat de nici o consultatie sau nu te-ai simtit bolnav si te gandesti ca ar fi cazul sa dai o fuga pana la medic.

Ajuns acolo constati ca nu mai apartii medicului de familie respectiv, intrucat codul numeric personal a fost transmis unui alt medic de familie. Cum s-a realizat acest lucru fara acordul tau, desi este un demers destul de minutios si lung?

Conform Normelor metodologice de sanatate care privesc transferul de pacienti intre medicii de familie in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate trebuie sa urmeze un demers legal corect. Ce presupune acesta? Persoanele inscrise pe lista unui medic de familie care doresc sa isi schimbe medicul de familie trebuie sa inainteze o cerere catre Casa de Asigurari de Sanatate a judetului prin care solicita inscrierea la un alt medic de familie, precizand numele medicului de la care pleaca si numele medicului la care urmeaza sa se inscrie.

Astfel, medicul de familie care pierde pacientul trebuie sa isi dea acordul, iar medicul de familie care primeste pacientul are obligatia sa anunte in scris medicul de familie anterior ca accepta pacientul in lista sa. Si drumul nu se finalizeaza aici, pe cat ar crede unii. Urmeaza ca vechiul medic de familie sa transmita fisa medicala a pacientului, cu toate insemnarile, in copie xerox, dar conform cu originalul si parafata, noului medic de familie in termen de 15 zile lucratoare. Prevederile in vigoare spun ca primul medic de familie este obligat sa pastreze originalul fisei medicale, incat in cazul pierderii sau disparitiei, sistemul CNAS sa aiba o evidenta asupra diagnosticului pacientului.

Prin urmare, alegerea doctorului de familie este fiecarui pacient in parte, incat acesta trebuie sa fie constient de alegerile pe care le face, incat sa primeasca un tratament medical adecvat, din care sa isi poata mentine sanatatea.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.