Lentilele de contact reprezinta mici meniscuri din material de plastic fiind aplicate pe cornee separate printr-un film lacrimal foarte subtire.
De asemenea lentilele de contact sunt cea mai buna solutie pentru persoanele care doresc sa isi schimbe culoarea ochilor. Si de ce nu si a pesoanelor care poarta ochelari ?! E solutie perfecta mai ales pentru cei care considera ochelarii un impediment.
Lentilele de contact au rol medical tratand diferite probleme oftalmologice precum hipermetopie, miopie etc. Inainte de a alege sa purtati lentile de contact este bine sa stiti si ce riscuri implica ele.
Avantajele lentilelor de contact
Lentilele au un rol estetic care poate modifica culoarea irisului . De asemenea au dioptrii corectand problemele de vedere a persoanei in cauza. Un alt avantaj al lentilelor este acela ca au puterea de a corecta astigmatismul mai bine fata de ochelri. Au un camp mai larg al vederii corectate fata de ochelari.
Sunt foarte convenabile in special pentru sportivi. Cu siguranta le-ar fi mai usor spre deosebire de ochelarii de vedere. Lentilele ofera si o luminozitate sporita.
Dezavantajelele lentilelor de contact
Necesita un timp destul de lung pentru utilizara lor precum si pentru regulile de igiena. Ele pot fi pierdute sau stricate foarte usor in timp ce sunt manevrate. Un alt dezavantaj foarte mare este ca prezinta un risc ridicat pentru infectii si ulceratii.
Intradevar costul lor este mult mai ridicat fata de cel al ochelarilor de vedere. Lentilele de contact pot duce la alergii cauzate de substantele dezinfectate.
De asemenea pot provoca dureri de ochi si de cap, precum si pierderea din senin a echilibrului. Daca sunt purtate in mod excesiv pe o peioada indelungata pot duce la diminiuarea oxigenului spre cornee, la ochi rosii precum si la leziuni pe cornee.
Pentru a nu avea probleme este bine sa respectati mereu recomadarile si sa efectuati foarte des controale la medicul oflamolog.