Turismul in Romania se bazeaza pe frumusetea peisajelor naturale si istoria sa, reprezentand o componenta importanta in economia Romaniei. Numarul turistilor a crescut de la 4.8 milioane in 2002 la 6,6 milioane in 2006 in 2004 si 8.9 milioane in 2008, incasarile obtinute din aceasta activitate crescand de la 400 de milioane de dolari in 2002 la 607 milioane de olari in 2004. Ca urmare, turismul devine o sursa tot mai importanta pentru PIB-ul tarii. In 2006, turismul a reprezentat 4,8% din PIB si a oferit 5,8% din totalul locurilor de munca, fiind a doua cea mai importanta ramura din sectorul de servicii, dupa comert. Potrivit World Travel and Tourism Council, tara noastra se afla pe locul patru in clasamentul statelor care cunosc o rapida dezvoltare a turismului, avand o crestere anuala a potentialului turistic intre 2007 si 2016 de 8%.
Litoralul romanesc a tras aproape doua milioane de turisti in 2010. In statiunile balneo-climaterice din tara, numarul turistilor este de aproximativ un milion.
Printre obiectivele care se remarca se numara:
- Cascada Bigar – la nivel national, aceasta nu este foarte cunoscuta, tipic romanesc, fiind mult mai apreciata in strainatate, fiind denumita de The World Geography ca fiind una dintre cele mai frumoasa opt cascade ale lumii, clasandu-o chiar pe primul lor. Aceasta atrage prin firele de apa care se revarsa peste o stanca acoperita cu muschi.
- Castelul Peles si Castelul Huniazilor – potrivit jurnalistilor de la “Off to Europe”, acestea sunt doua dintre cele mai frumoasa zece castele ale lumii. Pelesul are 170 de incaperi, din care doar 10 sunt accesibile turistilor, insa sunt cu adevarat spectaculoase. Castelul Hunedoarei a fost construit in secolul XIV in stil gotic de catre Iancu de Hunedoara, fiind una dintre cele mai importante constructii in stil gotic.
- Cazanele Dunarii – situate in Parcul Natural Portile de Fier, atrag si prin chipul urias al lui Decebal, cioplit in stanca, avand 55 de metri inaltime si 25 de metri latime.
- Sibiu – celebra revista americana “Forbes” a situat orasul pe locul opt in clasamentul celor mai frumoase locatii din Europa. In 2007, acesta a fost capitala europeana a culturii. Acesta atrage prin frumusetea naturala care il inconjoara, dar si prin stilul arhitectural.